بازی بولینگ، آموزش کامل و ترفند ها و قوانین

بولینگ یک بازی ورزشی با توپ است که به دلیل ماهیت ساده و جذاب خود محبوبیت زیادی دارد. این بازی که توسط مصری ها اختراع شده درست به اندازه فوتبال و بسکتبال شهرت دارد و می تواند به عنوان یک سرگرمی یا رشته ورزشی دنبال شود. روال بازی بسیار ساده است، بازیکن باید پین هایی که به شکل افقی در انتهای یک مسیر حدود 18 متری قرار داده شده اند را با پرتاب یک توپ سنگین بزنند. البته این یک تعریف کلی بود و روال بازی و امتیازگیری کمی پیچیده تر است.

از آنجایی که بولینگ شباهت بسیار زیادی به بازی هفت سنگ خودمان دارد، در ایران هم هواداران بسیار زیادی پیدا کرده و باشگاه های بولینگ زیادی در تمام شهرها ایجاد شده اند. به همین دلیل هم، جوانان و نوجوانان بسیار زیادی در ایران بولینگ را به عنوان یک ورزش حرفه ای دنبال می کنند. امروز اینجا هستیم تا نحوه بازی بولینگ و قوانین آن را به زبان ساده توضیح دهیم. بنابراین اگر به این بازی علاقه مند شده اید، تا آخر این پست با بازی 98 همراه باشید.

 

بازی بولینگ چیست؟

قبل از آموزش بازی بولینگ باید با برخی موارد آشنا شوید. مثلا اینکه سالن بولینگ چه نوع فضایی دارد، این سالن چند لاین دارد، چند نفر مجاز به بازی در یک لاین هستند، ملزومات بازی شامل چه چیزهایی می شود و… که در زیر به شرح آنها پرداخته ایم.

بازی بولینگ چیست؟

سالن بولینگ

سالن ها به طور متوسط 10 لاین دارند و در هر لاین حداکثر 4 نفر می توانند بازی کنند. کف سالن باشگاه بولینگ پارکت شده است. بخش وسط لاین تا یک سوم آخر آن روغن کاری می شود تا توپ سر بخورد.

 

لاین های بولینگ

بازیکن باید پشت خط شروع بایستد و 5 قدم تا خط مشکی لاین برود و توپ خودش را پرتاب کند. این فاصله 5 متر است و تعداد قدم ها به عهده شماست اما شکل اولیه آن 5 قدم است. شما نباید پای خود را روی خط مشکی لاین قرار دهید، زیرا خطا است و زنگ خطا به صدا در می آید.

 

توپ بولینگ

وزن توپ بولینگ از 2 کیلو و 700 گرم شروع می شود. افرادی که قدرت بدنی بیشتری دارند می توانند از توپ های سنگین تر استفاده کنند.

 

کفش بولینگ

بولینگ کفش های مخصوص خودش را دارد. این کفش دارای زیره ای برای سر خوردن روی لاین است.

 

پین ها

پین در بازی بولینگ 10 هدف است که در انتهای لاین عبور توپ می بینیم. جنس این پین ها چوبی است اما برای جلوگیری از شکستن، یک لایه فایبرگلاس روی آنها نصب می شود. ارتفاع پین های بازی 25 سانتی متر و وزن آنها 1 کیلو و 380 گرم است. آنها به صورت مثلثی با فاصله 20 سانتی متر از یکدیگر چیده شده اند.

آموزش بازی بولینگ

آموزش بازی بولینگ

نحوه اجرای بازی بسیار ساده است. باید توپ بولینگ را به 10 عدد پین که حدود 18 متر از شما فاصله دارند بزنید. خب، نمی توانید توپ را 18 متر پرتاب کنید! بلکه باید توپ سنگین که حداقل وزن آن 2 کیلوگرم (برای بزرگسالان) است را طوری روی لاین بیاندازید که مسیر را به گونه ای طی کند تا بتواند تمام پین ها را بزند. ترتیب پین ها روی جایگاه شان به شکل زیر می باشد:

10 9 8 7 6

    6 5 4   

     3 2     

      1       

پین ها به شکل یک مثلث توسط دستگاه چیده میشوند، می توانید با یک پرتاب دقیق تمام آنها را انداخته و یا اینکه با دو پرتاب اینکار را انجام دهید. بازی در مجموع 10 فریم دارد و در هر فریم مجاز به انداختن 2 توپ هستید. اگر با توپ اول تمام پین ها را بزنید فریم تمام می شود. اما اگر در نوبت اول قادر به انداختن تمام آنها نشدید، یک نوبت دیگر هم به شما داده می شود. روش امتیازدهی در این بازی کمی خاص است و برای یادگیری آن نیاز دارید تا با چند سناریوی امتیازگیری مختلف آشنا شوید.

 

نکته مهم:

پرتاب آخر یعنی پرتاب 10ام شما، می تواند شامل انداختن 3 توپ باشد که در بخش بعد به توضیح آن پرداخته ایم.

 

روش امتیازدهی در بازی بولینگ

خب، در اینجا برای فهم بهتر امتیازات در بازی بولینگ ما چند سناریوی مختلف را توضیح خواهیم داد. اول از همه باید بدانید که هر فریم 10 امتیاز دارد، یعنی با انداختن هر پین 1 امتیاز به دست می آورید. امتیازات هر فریم با فریم قبل جمع می شود و در نهایت می تواند به 300 برسد. اما اگر در پرتاب اول یا دوم موفق به انداختن (تمام پین ها) شدید روال امتیازدهی کمی متفاوت خواهد بود. برای درک نحوه امتیازگیری در این بازی ما اول نام ضربه ها و توضیحات آنها را ذکر کرده و سپس مثال هایی را به اشتراک گذاشته ایم.

 

ضربه استرایک (Strike)

اگر با انداختن اولین توپ تمام پین ها را بزنید، استرایک کرده اید که با نماد (✖) نمایش داده می شود. با ضربه استرایک تمام 10 امتیاز را گرفته و وارد فریم بعدی بازی می شوید. امتیازات فریم بعدی با 10 امتیاز استرایک جمع زده می شوند.

 

ضربه اسپیر (Spare)

اگر با انداختن دومین توپ موفق به انداختن پین ها شوید، اسپیر کرده اید که با نماد (/) نمایش داده می شود. در این فریم هم 10 امتیاز را گرفته اید. اما 10 امتیاز شما فقط با اولین پرتاب فریم بعدی جمع و نمایش داده می شود.

 

ضربه میس (Miss)

اگر با یک ضربه قادر به انداختن هیچ یک از پین ها نشدید، ضربه شما میس یا از دست رفته خوانده می شود که با نماد (-) نمایش داده می شود.

 

ضربه اسپلیت (Split)

اگر ضربه شما طوری باشد که فقط پین های میانی را بیاندازد و قادر به انداختن پین های کناری نباشد، ضربه شما اسپلیت یا تقسیم نامیده می شود.

 

مثال اول: استرایک

فکر کنید یک بازیکن به نام (کامران) با دوستش (خشایار) بولینگ بازی می کند. کامران با ضربه اول تمام پین ها را انداخته و وارد فریم بعد می شود. کامران در فریم بعد: در پرتاب اول تنها 3 پین را می اندازد و در پرتاب دوم هم 5 پین را می اندازد. روال امتیاز دهی کامران به شکل زیر خواهد بود:

فریم اول 10 امتیاز + فریم دوم 3 و 5 امتیاز

10+3+5=18

آقا کامران در فریم اول به دلیل اینکه استرایک کرده 18 امتیاز می گیرد.

و در فریم دوم هم 8 امتیاز گرفته که با جمع امتیاز فریم اول (18) می شود: 26 امتیاز.

 

مثال دوم: اسپیر

حالا فکر کنید خشایار که حریف کامران است، در فریم اول 5 امتیاز می گیرد و در فریم دوم هم تمام پین های باقی مانده را می اندازد. خشایار در این فریم در ضربه دوم اسپیر کرده که همانند ضربه استرایک 10 امتیاز دارد اما فقط با امتیاز پرتاب اول فریم بعدی او جمع می شود. خب، خشایار در فریم بعد به ترتیب 6 و 2 امتیاز می گیرد. روال امتیاز دهی خشایار به صورت زیر خواهد بود:

فریم اول 10 امتیاز + 6 امتیاز در پرتاب اول فریم دوم

10 + 6 = 16

آقا خشایار در فریم اول به دلیل اینکه اسپیر کرده 16 امتیاز می گیرد.

و در فریم دوم هم 6+2 امتیاز گرفته که با جمع فریم اول (16) می شود: 24 امتیاز.

 

چرا وقتی خشایار اسپیر کرد امتیاز پرتاب اول فریم او حساب نشد؟

چون خشایار در پرتاب دوم تمام پین ها را زده و 10 امتیاز کامل آن فریم را گرفته است.

 

مثال سوم: 2 استرایک متوالی

اگر در بازی بولینگ 2 استرایک متوالی داشته باشید، امتیاز شما بعد از فریم سوم نمایش داده می شود. مثلا: شما دو استرایک زده اید و در پرتاب اول فریم سوم 9 امتیاز گرفته اید و در پرتاب دوم 0 امتیاز گرفته اید. امتیازات شما به شرح زیر نمایش داده می شوند:

فریم اول 10 + فریم دوم 10 + فریم سوم 9

10+10+9=29

امتیاز فریم اول شما برابر با 29 خواهد بود.

در فریم دوم هم شما به دلیل استرایک تان 10 امتیاز دارید که با 9 امتیاز اسپیر در فریم سوم جمع می شود.

19+29=48

امتیاز فریم دوم شما برابر 48 خواهد بود.

حالا اگر فرض کنیم که فریم سوم آخرین فریم بازی بوده، شما باید 9 امتیاز آن را با 48 امتیاز راند دوم جمع کنید که مجموعا در یک راند با 3 فریم شما 57 امتیاز به دست می آورید.

 

مثال چهارم: استرایک های متوالی تا فریم آخر

اگر در تمام فریم ها استرایک کنید، در مجموع 12 پرتاب خواهید داشت که مجموع امتیازات آنها به 300 خواهد رسید. بعد از استرایک در فریم سوم 30 امتیاز دریافت می کنید و به همین ترتیب در فریم 5، 7، 9، 10، 11 و 12 هم به ترتیب 30 امتیاز دریافت کرده که مجموع آنها به 300 خواهد رسید.

30-60-90-120-150-180-210-240-270-300

قانون توپ سوم در راند 10ام بازی

در بالا به پرتاپ توپ سوم در فریم آخر بازی اشاره شد. خب، توپ سوم در صورتی انداخته می شود که: در پرتاب اول فریم 10ام استرایک و یا اینکه در پرتاب دوم اسپیر کنید. در غیر اینصورت فریم آخر هم شامل دو پرتاب خواهد بود. به منظور فهم بهتر امتیازدهی در بازی بولینگ پیشنهاد می کنیم که ویدیوهای مسابقات بولینگ را در پلتفرم های اشتراک گذاری ویدیو مثل آپارات و یوتیوب تماشا کنید و به امتیازدهی آنها دقت داشته باشید.

 

قوانین بازی بولینگ

بازی بولینگ قوانین ساده ای دارد. اولین قانون این بازی، پوشیدن کفش های مخصوص بولینگ می باشد. این کفش ها دارای زیره و پاشنه خاصی هستند که بازیکنان اجازه می دهد تعادل بهتری در حین بازی داشته باشند. دومین قانون به نوبت انداختن توپ هاست، بازیکنان نمی توانند به طور همزمان توپ بیاندازند. سومین قانون هم رعایت فاصله از لاین عبور توپ است، اگر پای شما هنگام بازی از نوار مشکی رنگ (فول لاین) بگذرد، فریم شما امتیازی نخواهد داشت. به علاوه، از آنجایی که لاین عبور توپ را چرب می کنند، امکان دارد که سر بخورید یا کفش های شما روغنی شوند.

 

اصطلاحات بازی بولینگ

همانند تمام بازی های ورزشی دیگر، بازی بولینگ هم دارای اصطلاحات خاصی است که باید با آنها آشنایی داشته باشید. ما در ادامه رایج ترین آنها را به اشتراک گذاشته ایم.

  • لاین

مسیر عبور توپ بولینگ.

  • اپروچ

محوطه ایستادن بازیکنان.

  • کاتر

گذرگاه های دو طرف لاین.

  • فول لاین

خط مشکی که لاین عبور توپ را از اپروچ جدا می کند.

  • تیبل

یک ست کامل شامل پین ستر، توپ برگشتی و دست خشک کن می باشد.

  • کلودیوم

مایعی لاک مانند که برای حفاظت از انگشتان دست به کار می رود.

  • هد پین

پین شماره یک اولین پین چیده شده است.

  • پاکت

ضربه ای که به هد پین و پین سمت راست آن خورده و تمام توپ ها را می اندازد.

  • بروکلی

ضربه ای که به سمت چپ هد پین می خورد و احتمال ریزش تمام پین ها را پایین می آورد.

  • اوپن فریم

حالتی که در آن بازیکن پس از هر دو پرتاب موفق به انداختن تمام پین ها نمی شود.

  • هاوس بال

توپ های معمولی و آماتور که در بازی بولینگ به کار می روند.

 

ترفندهای بازی بولینگ

برای یادگیری ترفندهای بازی بولینگ نیاز به تمرین در سالن دارید. شما باید روش های توپ انداختن، جهت دادن به توپ و قدم برداشتن را به خوبی تمرین کنید تا به یک بازیکن حرفه ای تبدیل شوید. پیشنهاد می شود که مسابقات بولینگ را تماشا کنید، کانال بازیکنان و مربیان حرفه ای را در یوتیوب دنبال کنید یا اینکه اپلیکیشن های بازی بولینگ را روی گوشی تان نصب کنید تا بتوانید ترفندهای این بازی را یاد بگیرید. متاسفانه توضیح دقیق ترفندهای بولینگ را نمی توان در قالب یک محتوای متنی ارائه داد و باز هم می گوییم که نیاز به اجرای در حال تمرین دارید.

 

اپلیکیشن (برنامه) های بازی بولینگ

و در آخر هم به معرفی اپلیکیشن های معروف بازی بولینگ برای موبایل پرداخته ایم. با دانلود و نصب این برنامه ها می توانید بولینگ بازی کنید یا اینکه تکنیک های این بازی را یاد بگیرید. می توانید به گوگل پلی استور یا اپ استور مراجعه کرده و با جستجوی نام این بازی ها، آنها را پیدا کرده و روی گوشی تان نصب کنید. برای مطالعه دیگر مقالات آموزشی سایت ما نیز می توانید به لینک های پیشنهادی که در آخر این مقاله به اشتراک گذاشته ایم مراجعه کنید.

 

  1. بازی Bowling King

بازی Bowling King

دارای حالت بازی چند نفره

60 توپ بولینگ

27 زمین مختلف

کنترل کامل روی پرتاب توپ

 

  1. بازی 10 Pin Shuffle Bowling

بازی 10 Pin Shuffle Bowling

ترکیب ایزهاکی، بولینگ و ورق بازی

امکان بازی چند نفره

جلوه های صوتی و گرافیک عالی

توپ های بولینگ خاص

 

  1. بازی Bowling Club

بازی Bowling Club

تجربه بازی آرکید

امکان بازی چند نفره

4 حالت مختلف برای بازی

 

  1. بازی 3D Bowling

بازی 3D Bowling

محیط های بازی متنوع

کنترل خوب روی توپ

گرافیک عالی

تعداد دانلودهای بالا

 

  1. بازی Bowling Crew

بازی Bowling Crew

11 سالن بولینگ

تنوع بالای توپ ها

مسابقات آنلاین

چالش های روزانه متعدد

 

مطالب مرتبط پیشنهادی:

بازی دارت، نحوه امتیاز دهی و قوانین و ترفند ها

بازی دوز چگونه است؟ انواع مختلف و ترفند ها

بازی بیلیارد، نحوه بازی و قوانین و ترفند ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *