آموزش بازی اونو (UNO) به زبان ساده
وقتی تو خرم آباد دانشجو بودم، شبا که با بچه ها از کتابخونه یا دانشگاه می یومدیم خوابگاه، بازی های کارتی خوراک همه ما بود. یک شب که از بازی های حکم ، شلم و چهاربرگ خسته شده بودیم، میلاد پیشنهاد کرد بازی هفت خبیث رو بازی کنیم که برخلاف همه بازی هایی که انجام می دادیم، نیاز به فکر و هوش نداشت.بیشتر دو عامل شانس و دست خوب تعیین می کرد کی برنده باشه. ما این بازی رو همیشه با اسم هفت خبیث می شناختیم، ولی در اصل، این بازی اونو بوده که کارت های مخصوص داشته و صد سالی هست که تو کل دنیا بازی میشده. حالا با هم می خواییم بریم این بازی رو بررسی کرده، نگاه کنیم که چطور بازی میشه.
بازی اونو (UNO) از کجا اومد؟
بازی اونو یکی از شاهکارهای قرن 20 آمریکا هست که تو سال 1971 به دست مرل رابینز تو شهر آوهایو راه اندازی شد. این بازی دقیقا زمانی اتفاق افتاد که کشور آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم با مشکلات اقتصادی زیادی مواجه بود و این بازی تنها 10 سنت قیمت داشت و تونست 151 میلیون نسخه ازش به فروش برسه. حالا بریم ببینیم این بازی خفن چیه و چرا تا همین حد محبوب هست که فروشگاه های زنجیره ای مثل کوروش هم تو ایران می فروشن.
کارتهای اونو (UNO) به چه شکل است؟
خیلی از ایرانی ها فکر می کنن که بازی اونو از هفت خبیث شکل گرفته، ولی این کاملا اشتباه هست و بازی اونو اول شروع شده. رابینز وقتی داشت این بازی رو اختراع می کرد، به دنبال سبکی بود که بازی خیلی ساده باشه. به همین خاطر از اعداد 0 تا 9 استفاده کرد و برای اینکه قوانین خاص رو هم اجرای کنه، چند تا کارت خاص رو به بازی اضافه کرد. در کل، بازی اونو 108 تا کارت داره که به چهار خال (زرد، سبز، آبی و قرمز) تقسیم میشه. خال ها دو دسته هستن، دسته اول که از صفر شروع میشن و تا 9 ادامه پیدا می کنن و دسته دوم هم از 1 شروع و تا 9 ادامه پیدا می کنه. تو هر خال، سه تا کارت غیر عددی هست که یکیشون عکس کارت داخل خورده و اون یکی عکس تغییر جهت و در آخر هم روی آخری عکس ورود ممنوع که البته هر کدوم از این کارتا اسم خاص خودشون رو هم دارن. به غیر از این موارد، 8 کارت مشکی هم هست که این کارت ها Wild گفته می شود. خوب حالا که با تعداد کارت های بازی اونو آشنا شدید، وقتش رسیده که با هم نگاهی به کاربرد کارت های خاص بازی بندازیم.
کارتهای خاص بازی اونو Uno
تا الان متوجه شدیم که تو بازی اونو 20 کارت خاص هست که می تونه روند بازی رو به کلی عوض کنه. هر کدوم از این کارت ها کارکرد خاصی دارن که از اسمشون هم این مسئله مشخصه. حالا قبل از اینکه به آموزش بازی مشغول بشیم، می خواییم با هم این کارت ها رو مشخص کنیم.
کارت Reverse
بازی اونو مثل همه بازی های کارتی، مثل عقربه های ساعت بازی میشه و هر کس که تو سمت راست بازیکن هست، باید کارتش رو زمین بندازه. ولی این وسط چهارتا کارت هستن که روند حرکت بازی رو دقیقا برعکس می کنه که بهش کارت Reverse می گن. این کارت، روش یک علامت رفت و برعکس گذاشته شده که به معنی تغییر حرکت بازی هست.
کارت Skip
این کارت یکی از مهم ترین و شاید کلیدی ترین کارت هایی هست که تو بازی استفاده میشه. کسی که از این کارت استفاده می کنه، بازی بعدیش نمی تونه کارتی رو زمین بندازه. معنی لغت Skip یعنی رد کردن که با آوردن این کارت، دقیقا شما یک بازیکن رو رد می کنین.
کارت Draw Two
به این کارت تو بازی، پنالتی هم گفته میشه که باعث میشه بازیکن بعدی 2 تا کارت از رو زمین برداره. اگر نفر بعدی هم همین کارت رو تو دستش داشته باشه، باید نفر بعد از اون، 4 تا کارت رو از زمین برداره. عکسی که رو این کارت هست، دو تا کارت روش هست که بیان کننده میزان جریمه است.
کارتهای Wild
این کارت رو وقتی بازیکنی استفاده بکنه، روند بازی به کلی تغییر می کنه. اگر زمین بازی کارت قرمز باشه، می تونه کارت رو به هر رنگی که دوست داره، عوض کنه. وقتی بازی دو نفره باشه این کارت به شدت بهتون کمک می کنه.
کارت Wild Draw Four
خاص ترین کارتی که تو بازی اونو دیده میشه، همین کارت Wild Draw Four هست که شرایط بازی رو کاملاً عوض می کنه. هر بازیکنی که از این کارت استفاده کنه، بازیکن بعدی باید رنگ رو به دلخواه نفر قبلی عوض کنه و بعدش هم تازه 4 تار کارت اضافه برداره.
آموزش بازی اونو Uno
دونستن کارایی کارت ها به این معنی نیست که بازی رو یاد گرفتین. باید روش کارت انداختن رو هم بلد باشین. یک بازیکن همه کارت ها رو دستش می گیره، به هر بازیکن 7 تا کارت میده و در آخر سر همه کارت ها رو به پشت زمین میذاره و بالاترین کارت رو برای همه رو می کنه تا بازی شروع بشه. بازیکن سمت راست کارت پخش کن، بر اساس رنگ و عددی که زمین افتاده، باید کارتی رو زمین بندازه. اگر رنگ قرمز زمین هست، باید یکی از کارت های قرمز رو زمین بندازه، ولی اگر از اون رنگ کارتی نداره، باید یک کارت هم عدد رو زمین بندازه. اگر بازیکنی کارتی رو نداشته باشه، باید یکی از کارت هایی که تو زمین هست رو برداره. اگر کارتی که از زمین برداشته شده هم رنگ یا هم عدد کارت زمین باشه، می تونه همون لحظه کارت رو به زمین بندازه. ولی اگر با این معیارها سازگار نباشه، کارت رو میذاره تو دستش و نفر بعدی باید بازی رو ادامه بده.
بازیکنی که بتونه زودتر از بازیکن های دیگه دست خودش رو خالی کنه، برنده بازی میشه. به خاطر همین وقتی تو دستتون تنها یک کارت هست، به همه بگید تک برگ شدید تا بازیکن های دیگه بدونن شانس بردتون بالاست. اگر یک بازیکن بتونه کارت های تو دستش رو از همه زودتر خالی کنه، راند متوقف میشه و شروع به شمردن کارت های بازیکن ها می کنن. هر بازیکنی که زودتر به عدد 500 برسه، برنده اعلام میشه و امتیاز بازیکن ها با شمردن کارت های باقی مونده دست بازیکن ها، بازنده حساب میشن.
قوانین بازی اونو
بازی اونو با اینکه خیلی ساده هست، ولی چند تا قانون کلی داره که هر بازیکن باید به صورت دقیق اون ها رو دنبال کنه. مهم ترین قوانین بازی اونو کاربرد هر یک از کارت هاست که باید به صورت دقیق بلد باشید. به غیر از اون چند تا قانون جزئی هم هست که با هم نگاهی بهشون می ندازیم؛
- بازی بین 2 تا 10 نفر برگزار می شه
- حداکثر امتیاز بازی 500 هست که هر کی برسه، برنده بازی هست
- بازی با کارت های 108 تایی خود اونو باید بازی بشه
- هر بازیکن باید 7 تا کارت دستش باشه
- کارت های دیگه بازی به صورت مخفی رو زمین قرار می گیرن، ولی یک کارت برای شروع رو میشه
- برداشت و انداختن کارت ها باید به صورت عقربه ساعت باشه
اصطلاحات بازی اونو
بازی اونو uno اصطلاحات خیلی خاصی نداره و شاید مهم ترین موردی که باید بدونین، اسم کارت های بازی هست که می تونه نتیجه و روند بازی رو مشخص کنه. به غیر از این مسئله، شاید مهم ترین اصطلاح مربوط به تک کارت بودن هست که نشون میده بازیکن در حال بردن هست. البته تو نسخه انگلیسی این بازی، به جای تک برگ همه داد میزنن می گن اونو Uno ولی خوب ما ایرانی ها عاشق بومی سازی بازی ها هستیم.
جریمه های بازی اونو
بازی اونو مثل همه بازی های کارتی به دنبال معرفی کردن یک برنده هست و اگر درست نتونین بازی رو درک کنین، ممکن هست مثل هفت خبیث برنده رو اشتباه اعلام کنین. تو اونو بر عکس تصور همه، کسی برنده هست که بیشترین امتیاز رو از بازیکن های دیگه بگیره. یعنی هرکس بتونه زودتر دست خودش رو خالی کنه و امتیاز دست های بازیکن ها رو برای خودش جلب کنه، برنده میشه. بذارید یک مثال بزنیم تا بهتر این مسئله رو درک کنین؛
فکر کنین 5 نفر به اسم های مهدی ، وحید ، زهرا ، حمید و امیر دارن بازی اونو رو دنبال می کنن. زهرا زود تر از همه دست خودش رو خالی میکنه و هر کدوم از بازیکن ها تو دستشون 3 تا کارت هست. برنده باید اعدادی که روی کارت های بازیکن ها خورده شده رو بشماره که جمعش میشه امتیاز برنده. ولی دو کارت Wild که به رنگ سیاه هستن، فرق داره هر کدوم 50 امتیاز برای برنده میاره و 24 کارت رنگی که عددی روشون نیست هم 20 امتیاز برای برنده داره.
سوالات متداول
آیا اونو همان هفت خبیث است؟
روش بازی هر دو به یک شکل هستن، ولی بازی هفت خبیث با کارت های 52 برگی یا همون پاسور انجام میشه. ولی بازی اونو کارت های خاص خودش رو داره
آیا برنده مثل باید کمترین امتیاز رو داشته باشد؟
خیر، برنده تو بازی اونو باید بیشترین امتیاز رو از بازیکن های دیگه بگیره
مطالب مرتبط پیشنهادی:
بازی منچ / آموزش و ترفند های برد و قوانین